‘6 Şubat’ta yaşadıklarımızı yaşamayın’
egehurbakis.com (İZMİR İGFA)
STGM’nin düzenlediği Sivil Sesler Festivali’ne davet edilen Hatay Ayağa Kalk Platformu’ndan Ayhan Kara, 6 Şubat gecesi saat 04.17’nin bir dönüm noktası olması gerektiğini söyledi. Büyük sorumluluklar taşınması gerektiğine dikkat çeken Kara, “Deprem doğadan gelir ama şiddetini biz belirleriz. 50 yıldır hazırlık yaptık. Bu yağmurları o bulutlar getiriyor. Hiçbir şey öğrenmedik. Ben Hatay depreminin deprem olduğunu düşünüyorum. Dünyanın en uzun depremi. Onbinlerce bina yıkılmadı. Önce bu binalar kaldırılacak. Bu sadece yüzeysel bir temizlik. Acımız taze. Hiçbir ülke bu felaketi tek başına atlatamaz.
6 Şubat’ı hayal bile edemedik. Bir şehrin yarısı yok oluyor. Sorgulama yapmak gereklidir. Kendimizle yüzleşmemiz gerekiyor. Sulak arazilere inşaat izni verildi. Bir göl kurutuldu. Amip Gölü imara açıldı. Asi nehrinin tüm yataklarına ve çürük zemine izin verildi. 5 kata kadar kaldırılabilen zemin üzerine 10 katlı binalar yapıldı. Tatbikat depremden bir ay önce yapıldı. Önlem adına herhangi bir adım atılmadı. ‘Atatürk’ün Hatay’a bakış açısını biliyoruz.’ “Bu benim kişisel meselem” dedi. O halde ortak bir meselemiz olsun dedik. 145 Hatay sevdalısını buluşturduk. Hatay Ortak Sorunumuz Derneği’ni kurduk. “Üyelerimizle birlikte etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
Sivil sesin çok önemli olduğuna işaret eden Ayhan Kara, “156 sivil kuruluşa davet yaptım. Gelin bir araya gelelim. Hatay’ı ayağa kaldıralım. Hatay Yükselen Kent Konseyi ile her alanda 156 sivil kuruluşla çalışıyoruz. Toplantılar yapıyoruz, insanları düşünmezseniz şehri istediğiniz kadar yok edebilirsiniz.” “İnsanı ayağa kaldırmak nafile. İnsanı ve toplumu. Binayı ve şehri. Bir bütün olarak düşünürsek ülkemizi eski ruhuna kavuştururuz.”