Ekonomi

Euro Bölgesi 4. çeyrekteki durgunluktan sabit GSYH ile kurtuldu

Euro Bölgesi ekonomisi 2023’ün dördüncü çeyreğinde teknik durgunluğun önüne geçmeyi başardı ve veriler, gayri safi yurt içi hasılada (GSYH) bir önceki çeyreğe göre herhangi bir değişiklik olmadığını gösterdi. Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat’ın açıkladığı bu sonuç, GSYİH’da üst üste iki çeyrekte azalma olarak tanımlanan teknik resesyona işaret eden %0,1’lik daralma beklentilerini boşa çıkardı.

Dördüncü çeyrek performansı da ekonomistlerin yıllık tahminlerini aştı. GSYİH, analistlerin öngördüğü gibi yatay kalmak yerine, geçen yılın aynı çeyreğine göre %0,1 oranında hafif bir artış gösterdi.

Beklenenden daha iyi olan bu sonuca birçok Euro bölgesi üye ülkesi katkıda bulundu. Bölgenin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya, çeyreklik bazda %0,6 büyüme kaydetti. Ekonomik büyüklük açısından daha küçük olan Portekiz ise %0,8 gibi etkileyici bir büyüme kaydetti. Avro bölgesi ekonomisinde üçüncü sırada yer alan İtalya da büyüme kaydetti; GSYİH, üçüncü çeyrekteki %0,1’e kıyasla dördüncü çeyrekte %0,2 arttı.

Bu olumlu rakamlar, avro bölgesinin en büyük ekonomisi olan ve GSYH’de %0,3’lük bir düşüş yaşayan Almanya’daki ekonomik gerilemenin dengelenmesine yardımcı oldu. Ayrıca Avro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa’da da aynı dönemde büyüme kaydedilmedi. İspanya, Portekiz ve İtalya’nın ortak büyümesi, Avro Bölgesi’nin bir bütün olarak teknik durgunluğa girmesini önleyecek kadar değerliydi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

habersenkaya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu