Haber

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Bakan Soylu’ya yanıt: İBB’de terörist çalışmamaktadır, çalışamaz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belediyelerle ilgili yürütülen soruşturmalara ait yaptığı açıklamada; “İBB’de 1168 kişi veya yakınının terör örgütü irtibatı/iltisakı” olduğunu söylemişti. İBB’den bahse ait yazılı bir açıklama yapıldı. İBB, bağlı kuruluşlar ve iştiraklerinde işe alımların tüm ilgili mevzuat kararlarına uyumlu biçimde yapıldığı belirtilen açıklamada şu sözler kullanıldı:

“İBB, bağlı kuruluşlar ve iştiraklerinde işe alımlar tüm ilgili mevzuat kararlarına uyumlu formda yapılmaktadır. Hatta sayın bakanın birinci açıklamasında tabir ettiği 557 terörist çalışıyor açıklaması da dahil sayın Valilik ve Bakanlığa yazdığımız yazılar hala karşılık beklemektedir. Bu kapsamda 24 Haziran 2019 tarihinden bugüne toplam 28.700 kişi işe alınmış, 19.907 kişi işten çeşitli sebeplerle ayrılmıştır. İşe girişlere ve çıkışlara kış yol bakım, cankurtaran üzere mevsimlik işlere her yıl tertipli olarak yapılan vadeli işler de dahildir. Anayasa Mahkemesi’nin Eylül 2019 tarihinde aldığı karar gereği, Eylül 2019-Nisan 2021 ortasında arşiv araştırması, güvenlik soruşturması yapılması kanunen mümkün değildir.

“17 BİN 839 KİŞİNİN ARŞİV ARAŞTIRMASI TALEBİ YAPILMIŞTIR”

Bu tarihler ortası haricinde işe girişi yapılan 17 bin 839 kişi için arşiv araştırması talebi yapılmış, bugüne kadar 15 bin 277 adedine karşılık alınmıştır. İlgili mevzuatta açıkça belirtildiği üzere arşiv araştırması talebi 30 iş günü içerisinde cevaplanması gerekirken taleplerimiz ortalama 90 günün üzerinde cevaplanmaktadır. 180 günden fazladır yanıt beklediğimiz 33 kişi vardır. Bu durum işlerin sürdürülebilirliği ve vatandaşa sunumu konusunda kurumlarımızı çok zorlamaktadır.

“SUÇ UNSURUNA RASTLANANLARIN İŞ İLİŞKİLERİ AYNI GÜN SONLANDIRILDI”

Tüm bu araştırma taleplerine alınan yanıtların içerisinde toplam 64 şahsa ait raporda terörle bağlı soruşturma ya da hata ögesine rastlanmış ve bu bireylerin iş alakaları birebir gün içerisinde sonlandırılmıştır. Bunlardan 3’ü 2019 öncesi girişlidir. Bu raporların sadece 22’sinde geçmişte mutlaklaşmış bir cezası olan kişi görülmektedir. Yani öbür raporlar aslında sürmekte olan bir soruşturma ya da incelemeyi tabir etmektedir.

“33 ÇALIŞANIN ARŞİV ARAŞTIRMASI DAHİ TEMİZ GELMİŞTİR”

Birçok temelsiz suçlama da bu periyotta kurumları ve insanları mağdur etmiştir. Örneğin; bu periyotta gazetelerde 33 çalışana ait haberler yapılmış, bu çalışanların 15’inin arşiv araştırması dahi temiz gelmiştir. Halen çalışmaktadırlar. Sonuç olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde terörist çalışmamaktadır, çalışamaz. Devletimizin ilgili ünitelerinden gelen ya da gelecek olan her türlü bilgi titizlikle ele alınmakta ve gereği de yapılmaktadır, yapılacaktır. Ulusal Güvenlik konusundaki hassasiyetimiz vatan sevgimizle beslenen idare kültürümüz gereği tartışmaya kapalıdır.”

Kaynak: ANKA / Aktüel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu