Haber

Oy verme işlemi başladı: sandıklar saat 17.00’de kapanacak

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Milletvekili Seçimleri için ülke genelinde 973 ilçede ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Bugün ülkede 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullanacak. 4 milyon 904 bin 672 seçmen ülkede ilk kez oy kullanacak. Cezaevlerinde bulunan ve ihmal suçundan hüküm giyen seçmen sayısı ise 53 bin 172.

OY SAATLERİ

Türkiye genelinde saat 08:00’de başlayan oy verme işlemleri saat 17:00’de sona erecek. Ancak saat 17.00 olmasına rağmen sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklar.

Seçmenler, kimliklerini çekinmeden ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasına sahip resmi belgelerden biri ile fotoğraflı olarak oy kullanabilecek.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINI GETİRMEK ZORUNLU DEĞİLDİR

Seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını gösteren seçmen bilgi formunu yanlarında getirmelerine gerek yoktur. Seçmen bilgi formunu almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebilecek. İkinci varyantta seçim başarısız olursa, seçmen bilgi formu tekrar istenmeyecektir.

Cep telefonu, kamera, sinema kamerası gibi manzara kayıt cihazları veya iletişim cihazları ile oy kullanma yerine girilmesi yasaklanacaktır. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılır.

2 OY KİTABI DA ZARF İÇERİSİNDE OLUŞTURULACAK

Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için tercih ettikleri iki farklı oy pusulasını bir zarfa koyarak sandığa atacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk olarak oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak.

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM

YSK, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler nedeniyle çeşitli önlemler aldı. Depremden etkilenen illerdeki eksiklikleri tespit eden YSK, çalışmalar sonucunda illere kurduğu konteynerlerde seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için hazırlıklar yaptı.

Bölgedeki okullarda daha önce sandık kurulduysa, okullarda yeniden sandık kurulacak. Okulların yıkılması veya zarar görmesi durumunda bahçeye veya yakın bir alana konteynerler konularak oylama yapılacak.

DİĞER İLLERDE 133 BİN OY KAYDEDİLDİ

Depremden etkilenen seçmenler, adres kaydının tutulduğu yerde oy kullanacak ve oylar o seçim bölgesi için sayılacak. Sarsılan bölgeden yaklaşık 133 bin seçmenin kaydı başka illere götürüldü.

Hastalık veya mani nedeniyle yatalak olan seçmenler için bu seçimde de mobil oy sandıkları oluşturuldu. Bu seçmenler, mobil sandıklarda oy kullanabilecek.

Ayrıca bu seçimde ilk kez kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanacak görme engelliler için her sandığa bir şablon gönderilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN 3 ADAY YARIŞACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Ogan’ın isimleri kurayla belirlenen sıraya göre sandıkta yer alacak. Ancak adaylardan Muharrem İnce, 11 Mayıs’ta adaylığından çekildiğini açıkladı. Pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığından, İnce’nin adı pusulalarda yer almaya devam edecek.

24 siyasi parti, 151 bağımsız milletvekili adayı

28. Dönem TBMM’sini belirlemek için yapılacak Genel Seçime Türkiye genelinde 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı girecek.

5 DİĞER İTTİFAKLAR

Bazı siyasi partiler “Cumhuriyet”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Hürriyet” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 farklı ittifakla seçime giriyor.

Bu kapsamda AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi “Millet İttifakı” adı altında seçimlere katılıyor.

CHP, DÜZGÜN Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti’den oluşan “Millet İttifakı” kuruldu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Türkiye Personel Partisi (TİP) “Emek ve Özgürlük İttifakı” adı altında çalışıyor. Anayasa Mahkemesi’nde açtığı dava süreci devam eden HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti listelerinden de katılıyor.

Zafer Partisi ve Adalet Partisi “Ata” ittifakı adı altında, Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti ise “Sosyalist Güç Birliği İttifakı” adı altında yarışıyor.

OY YERLERİ

Kapatılan sandık sandıkları, oyların kapalı kalmasını ve seçmenin tam bir serbestlik içinde oy kullanmasını sağlayacak, içerinin dışarıdan gözetlenmesine izin vermeyecek durumda olacak.

Parti heyeti üyeleri, adaylar ve sandıkta görevli müşahitler (gözlemciler) yaka kartı, amblem veya partilerini gösteren herhangi bir işaret taşıyamazlar.

Sandık kurulu başkanı ve üyeleri göreve başlamadan önce sandık başında bulunanların gözü önünde yemin ederek sandığın boş olup olmadığını kontrol eder.

Sandık kurul başkanı, sandık alanındaki düzeni sağlar. Önder, sistemi bozmaya çalışanları uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandıktan atabilecek.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenin sandık süreçlerini izlemesini engelleyecek nitelikte olmayacaktır.

Oylamada hamile, hasta, engelli ve yaşlılara öncelik verilecek.

Hiç kimse sandıkta seçmene, kullanacağı oy konusunda müdahale edemeyecek, öneride bulunamayacak veya tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandıktan çıkacak.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Seçim yasakları kapsamında 06.00-00.00 saatleri arasında alkollü içecek satışı yapılmayacak, halka açık yerlerde alkollü içecek verilmesi ve içilmesi yasaklanacak. Cümbüş mekanları oy verme süresi boyunca kapalı kalacak, eğlence niteliğindeki lokantalarda sadece yemek servisi yapılacak.

Düğün, seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulması kuralı ile saat 18.00’den sonra yapılacak.

Güvenlik ve düzeni sağlamakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organları, seçim günü saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarına ilişkin haber, tahmin ve yorum yapamayacak. Ancak YSK’nın seçimle ilgili vereceği haber ve tebligatlar 18.00-21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında yayınlanacak.

Seçim günü saat 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak, ancak YSK tarafından gerekli görülmesi halinde saat 21:00’den önce yayın yapılmasına karar verilebilir.

HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?

Seçmenler, cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için seçecekleri diğer iki oy pusulasını da tek tek zarfa koyarak sandığa atacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk olarak oy pusulalarının sayımı ve dökümü yapılacak.

Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türünün geçersiz olması diğerinin geçersizliğini gerektirmez.

“Evet” veya “Tercih” mührü basılmazsa, birden fazla ittifak, bire bir ittifaka dahil olmayan bir parti veya adayın oyları geçersiz sayılır.

Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması veya yırtılması ve oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine rastgele özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması da oyunu geçersiz kılar.

Ayrıca oy pusulasında karalama, kazıma veya belirgin bir şekilde işaretlenme veya zarftan işaretleme amaçlı rastgele bir madde çıkması halinde oylar geçersiz sayılacaktır.

ÇOĞUNLUK OLMAZSA 2. TUR OYLAMA 28 MAYIS’TA YAPILACAK

Cumhurbaşkanlığı adaylarından hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamazsa 28 Mayıs’ta ikinci bir oylama yapılacak. Bunun için YSK’nın önceden hazırladığı seçim takvimi çalışacak.

habercelebi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu