Yaşam

Duyarlı Veliler Burada! Bebeğin Sağlığı Hakkında Bilgi Veren NST Nedir?

NST, gebelikte uygulanan değerli testlerden biridir… Anne babalar, bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi veren bu testi çok araştırmaktadır. NST nedir ve hangi durumlarda uygulanır diye merak ediyorsanız içeriğe hoş geldiniz!

Anne babaların hamilelik sürecinde tek istedikleri, sağlıklı bir hamilelik süreci sonunda bebeklerini kucaklarına almak…

Bu sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için gebelik döneminde yapılması gereken birçok test bulunmaktadır.

NST yani Nonstress testi hamilelikte mutlaka yapılması gereken testlerden biridir. NST aslında bebeğin anne karnındaki durumunu gösteren bir testtir.

Bu basit ve zararsız yöntem ile anne karnındaki bebeğin sağlığını yakından takip etmek mümkündür. Hem kolay hem de zahmetli olan bu imtihanın doğru bir zamanda yapılması değerlidir.

NST ile bebeğin anne karnındaki hareketleri yakından takip edilebilir. Bu test sayesinde bebeklerin sağlıklı olduğu ve oksijenlerinin yeterli seviyede olduğu belirlenebilir.

NST’nin diğer adı fetal kalp atış hızı testidir. Bebeğin nabzı ve hareketlere verdiği tepkiler anne karnında gözlenebildiği için bu teste bu isim verilmiştir.

Bu testin amacı doğumdan önce bebeğin nabzını ve oksijen ölçümünü takip etmektir.

Bu testin temel amacı gebelikte bebeğin kalp atış hızını izlemek ve oksijen ölçümünü kontrol etmektir. Bu test özellikle çoğul gebeliklerde ve gebeliğin 2 haftadan uzun olduğu durumlarda uygulanmalıdır.

NST yapmak için bazı nedenler vardır. Gebelikte aşağıdaki sorunlar varsa NST yapılmalıdır. Bu testi yapmanın nedenleri şunlardır:

  • Anemi

  • Kan uyuşmazlığı

  • Bebek daha az aktif

  • 20. haftadan sonra gebelik hipertansiyonu

  • Çoğul gebelik durumları

  • Guatr testlerinde hata

  • Çok fazla veya çok az amniyotik sıvı

  • Bebeğin gelişimi olması gerekenden daha az

  • Bebek büyüyemiyor gibi görünüyor

  • Anne adayının bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek sağlık sorunları vardır.

  • Doğumun vadesinde başlamaması

  • Bebeğin yeterince oksijen alıp almadığını kontrol etme isteği

  • Anne adayı diyabet tedavisi gördü

  • Bebeğin gelişim sürecinde olağan dışı bir durum vardır.

Nonstres testinin uygulanması da çok kolaydır. Bu test sırasında anne adayının karnına iki adet cihaz yerleştirilir. Cihazlardan biri kalp atışlarının izlenmesine yardımcı olurken, diğer cihaz ise rahim bölgesindeki kasılmaları kayıt altına alıyor.

NST öncesi anne adaylarının dikkat etmesi gereken konulardan biri de test öncesi anne adayının yemek yemesidir. Bebeğin yedikten sonra daha çok hareket edeceğine inanılır.

Ancak anne adayının ağır yemekler yemesi bebeğin hareketlerini yavaşlatacağı için önerilmez. Anne adaylarının testten en az bir saat önce hafif bir ara öğün tüketmesi uygun olabilir.

Bebeğin testte daha aktif olabilmesi için anne adayının teste girmeden önce bol su içmesi gerekir. Hareket halindeki bebek sayesinde test sonucu daha gerçekçi olabiliyor.

Test yapıldığında bebek hareket etmiyorsa bebek uyuyor olabilir. Böyle bir durumda anne adayının bebeği uyandırmak için meyve suyu veya gazoz içmesi önerilir.

Anne adayının bu testi yaptırmadan önce dikkat etmesi gereken bir diğer konu da tuvalettir.

Bu test yaklaşık 1 saat sürmektedir ve bu süre içerisinde anne adayının monitöre bağlı olması gerekmektedir. Anne adayı bu dönemde hareket edemediği için test yaptırmadan önce mutlaka tuvalete gitmesi gerekir.

NST’nin en doğru sonuç vermesi için annenin test sırasında dar giysiler giymekten kaçınması gerekir. Yine anne adayının test sırasında gürültülü ve stresli ortamlarda bulunmaması gerekir.

Test sırasında anne adayının mümkün olduğunca rahat bir pozisyonda olması gerekir. Bunların hepsi test sonucunu etkileyebilir.

NST sonucunda fetal kalp hızı dakikada 110-160 arasında olmalıdır. Ayrıca test döneminde bebeğin kalp atışlarının en az iki kat hızlanması beklenir.

Bu kriterler sağlanıyorsa NST sonucu normal kabul edilir ve anne babaya bebeğin sağlıklı olduğu bildirilir.

Stressiz testin sonuçları iki biçimde olabilir. Bu sonuçlardan biri reaktif sonuç oburluğu ise, reaktif olmayan sonuç.

Reaktif sonuçta bebeğin kalp atış hızı normal duruma göre 20 dakikalık aralıklarla en az 2 kat hızlanmalı ve her hızlanma en az 10 saniye sürmelidir. Bu olduğunda, sonucun reaktif olduğu söylenir.

Reaktif olmayan sonuç, bebeğin kalp atış hızının beklenenden düşük olduğu durumları belirtmek için kullanılır. Bu sonucun güvenilirliği düşüktür. Başka bir deyişle, reaktif sonuç, reaktif olmayan sonuca göre çok daha güvenilirdir.

Bu sonuç bebeğin durumunda bir sorun olduğunu göstermez. Bu sonucun en yaygın nedeni bebeğin uykuda olmasıdır.

Ebeveynlerin en çok merak ettiği konu bu testin ne zaman yapılması gerektiğidir. Bu testin yapılmasına karar verecek olan doktordur. Bu nedenle her gebelikte bu farklılık gösterebilir.

Ama genel olarak bu test gebeliğin 32. haftasından sonra da uygulanabilir. Bu test 15 günde bir tekrarlanır. 36 haftalık hamilelikten sonra haftada bir kez yapılabilir.

Doğum tarihi geçmiş ise bu test günlük olarak yapılır. Bu test aynı zamanda erken doğum riski taşıyan gebeliklerde rahim kasılmalarını kontrol etmek için de kullanılmaktadır.

Bu test, amacın erken doğumu önlemek olduğu durumlarda tedavide de kullanılmaktadır.

CST, NST’ye benzer başka bir testtir. CST uterus kasılmaları sırasında uygulanan NST’dir. Bu test doğum gibi bir ortam yaratır.

KST’de anne adayının meme ucunun uyarılmasıyla veya uyarıcı bir ilaç veya sorun verilerek rahim kasılır.

Test sırasında 10 dakikada bir 3 kez rahimdeki kasılmalar yapılır. Bu kasılmalar sırasında bebeğin kalp atışları izlenir.

Bu gözlem sırasında bebeğin kalp atış hızı düşerse o zaman doğumun sezaryen şeklinde olacağına karar verilebilir.

kaynasli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu