Ekonomi

Vize şikayetleri yüzde 181 arttı; En çok şikayetin geldiği elçilik Almanya’ydı.

p>Vize krizi her geçen gün derinleşirken, Complaintvar vize komisyonculuğu firmaları, büyükelçilikler ve konsolosluklar hakkındaki bilgilerini açıkladı. Aracı kurumlara yönelik şikayetler yüzde 191, büyükelçilik ve konsolosluklara yönelik şikayetler ise yüzde 181 arttı. Atama tarihlerinin uzunluğu, haksız yere reddedilen başvurular, aracı kurumlara ulaşamama en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı.

Çözüm platformu Complaintvar, vize süreçleri ve aracı kurumlarla ilgili güncel verileri paylaştı. Açıklamaya göre 2023 yılının ilk 5 ayında platforma toplam 3 bin 67 şikayet ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl şikayetler yüzde 197 arttı. Büyükelçilik ve konsolosluk şikayetlerinde bu oran yüzde 181 oldu. Öte yandan vize ve aracı kurumlarla ilgili 2021 ve 2022 yılının ilk 5 aylık dönemi karşılaştırıldığında şikayetlerin yüzde 752 arttığı görülüyor. En çok şikayet alan büyükelçilik Almanya olarak kayıtlara geçti. Mayıs ayı, 830 şikayetle tüketicilerin bahis konusunda en çok şikayette bulunduğu ay olarak kayıtlara geçti.

Randevu tarihlerinin uzunluğu, vize aracı firmalarının eksik ve hatalı hizmet vermesi, aracı firmalarla iletişime geçilememesi, sözleşmeye uyulmaması, paranın haksız yere tahsil edilmesi ve iade edilmemesi en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı. sorunlar. Büyükelçilikler ve konsolosluklar tarafından haksız yere verildiği iddia edilen vize retleri en çok konuşulan dilin tam ortasındaydı.

Şikâyetler’e vize işlemleri ile ilgili gelen şikayetlerden bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

“EŞİMLE AYLARDIR AYIRIYORUZ”

10 Şubat 2023 tarihinde Almanya Konsolosluğuna aile birleşimi vizesi başvurusunda bulundum. 4 ay geçmesine rağmen hala atamayı bekliyorum. Aracı firma ile görüştüğümde görevlendirmenin 6-7 ay sürebileceğini söyledi. Aslında vize işlemleri ve sonuçları uzun sürüyor ve eşimle aylardır farklı yaşıyoruz. Lütfen randevu alınız. Hem sosyal, hem ruhsal hem de maddi olarak çok yıpratıcı bir süreç.

“BU IRKÇILIKTIR”

Polonya konsolosluğu çalışma belgem tam olmasına rağmen vize başvurumu reddetti. Ne, çalışma davetim ikna edici değildi. Bu Türklere karşı ayrımcılık ve ırkçılıktır. Türklerin gelmesini istemiyorlar ama kendi halkı rahatlıkla Türkiye’ye girebiliyor. Bu insanlar ırkçıdır.

“SCHENGEN VİZE BAŞVURUMUZ REDDEDİLDİ”

Turist olarak başvurduğumuz Yunanistan Schengen vizesi başvurumuz reddedildi. Yunan konsolosluğu fiyatlarımızı iade etmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak bu konuda hükümetimizden acil takviye talep ediyoruz. Bu konuda kamuoyunda çok sayıda şikayet olduğunu biliyoruz.

“KONFALİYETİM GÜVEN VERMEDİ, REDDETTLER”

Daha önce iki kez Schengen vizesi aldım. 19 ülkeye, birçok Schengen ülkesine girip çıktım ama şu anda reddedildim. Konaklama inanç vermediği için reddettiler. Belgelerime Disneyland biletimi koymama rağmen olumsuz sonuç verildi.

“VİZE ÜCRETİNDEN DAHA FAZLA HİZMET ÜCRETİ VERDİM, REDDEDİLDİM”

Bu kadar kötü bir vize firması görmedim. Belgelerin eksik olduğunu söyledikleri için ABD vizem reddedildi. Hizmet bedeli de vize ücretinden fazlaydı ve açıklama bile yapmadılar. Çok üzgünüm.

“ALMANYA’NIN MUAYENESİNİ HAK ETMİYORUZ”

Eşimle turist vizesi başvurumuz reddedildi. Buradaki şirketlerimizde 140 çalışanımız var. Yani hiçbir yere gitmiyoruz, kaçmıyoruz. Birçok Alman firmasıyla iş yapıyoruz. Ürettiğimiz ekipmanların bazı modüllerini Almanya’dan ithal ediyoruz. Böyle bir ortaklığa rağmen ilk kez böyle bir şey başımıza geliyor. Almanya’nın yaptığı muameleyi hak etmiyoruz. Vize reddine hemen itiraz ettik. Konsolosluğun iş yükünün farkındayız ama yaklaşık 1,5 aya kadar tamamlanmasını bekliyoruz. Bildiğim kadarıyla Alman anayasasına göre aile bireylerinin görüşme hakkı var. Tekrar olumsuz geri dönüş alırsak vazgeçmeyi düşünmüyorum. Kanunun bize tanıdığı hakları sonuna kadar kullanacağım. En azından emsal olur ve bir daha kimse böyle bir muameleye maruz kalmaz.

“5 AYDIR POLONYA VİZESİ İÇİN RANDEVU ALMAYA ÇALIŞIYORUM”

Tam 5 ay 13 günlük Polonya vizesi almaya çalışıyorum. Ancak, tek bir boş randevuya rastlamadım. Şimdi yeni bir güncelleme yaptınız, giriş ekranında OTP doğrulama sistemi beni karşıladı ve başarılı bir şekilde doğrulama yaptıktan sonra tekrar giriş yapamadım. Önce bana şifrenin yanlış olduğunu söyledi. 1. hakkım gitti. Sonra tekrar SMS gönderdim ve ikinci hakkım gitti. 1 sağım kaldığı için tekrar giriş yapmadım, bekledim. 2 saat sonra tekrar giriş yapmaya çalıştım ve bir hata mesajı aldım. Sonra 1 saat daha bekledim bu sefer hesabınız kilitli dedi. Resmen alay edildi, insanlar oyalanıyor.

“HAFTALARCA RANDEVU ALAMADIM”

Haftalardır farklı sebeplerden dolayı sistemlerinden randevu alamıyorum. Telefonuma gelen doğrulama kodunu 3 defa yazmama rağmen hesabım kilitlendi diyor. Sabitlenirse gerekli alan boş bırakılamaz diyor, bir şey olmazsa 3 saat sonra tekrar deneyin çünkü maksimum deneme sayısını aştım diyor ama bunların hepsi tamamen sitelerinin sıradanlığından kaynaklanıyor. E-postalarına ulaşmama rağmen aldığım yanıtlar net çerezler. 5 farklı tarayıcıda örtülü modda oturum açmayı denedim. Arıza kesinlikle kendi sitelerinde ve ben hala randevu alamıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum.

“ÜNİVERSİTEDEN KABUL OLDUM, 1 AYDIR RANDEVU ALAMADIM”

Tam 1 ay önce Charles Üniversitesi’nden bir tıp öğrencisi olarak yazın 1 aylık araştırma kümesine kabul edildim. Ama randevu bile alamıyorum. Günlerdir gece gündüz ailecek seferber oluyoruz ve her saat başı sistemi kontrol ediyoruz. Diğer 3 hesaptan. Lütfen yardım edin, bir öğrenci olarak çok telaşlıyım ve umutsuzum. Yardımınızı bekliyorum, en azından randevu almama yardım edin. Daha önce her denediğimde sadece haziran başı veriyordu şimdi sistem hiç açılmıyor.

“OCAK AYINDAN BERİ AİLE RANDEVUSU BEKLİYORUM”

19 Ocak 2023’te Aile Birleşimi Vizesi için başvurdum. Hâlâ bekleyen görev diyor. Eşim Almanya’ya gitti. Sürecin bu kadar uzayacağını bilmediğim için ikametgahımı taşıdım, ailemle kalıyorum. Bu beni çok üzdü. Yardımını istiyorum.

“FRANSA KONSOLOSLUĞU TARAFINDAN ÇALIŞMA BAŞVURUMU REDDEDİLDİ”

Fransa çalışma vizesi başvurum Konsolosluk tarafından reddedildi. Fransa’daki işverenim Fransa Çalışma Bakanlığı’ndan onay alıp karşılıklı iş sözleşmesi imzalamasına rağmen reddedildi. Gerekli tüm belgeleri tamamlayıp ofisten sağlık muayenesinden geçmeme rağmen bana neden reddettiklerini net bir şekilde açıklamayan bir belge verildi. Tüm haklarıma gizli olarak itiraz edeceğim.

“NİYETİMİZ SADECE AİLEMİZİ ZİYARET ETMEK”

Çocuklarımız için başvurduğumuz Almanya Schengen vizesi reddedildi. Ret gerekçeniz olarak 13. ve 10. maddeleri gösterdiniz. Çocuklarım her zaman vize alamıyor çünkü ben Almanya’da süresiz olarak kalıyorum. Böyle bir saçmalık olamaz. Niyetimiz sadece ailemizi ziyaret etmek ve kardeşimin düğününde bulunmaktı. Bu durumda bile çocuklarımın vizesi reddedildi. Bu çok utanç verici bir durum. Almanya insan haklarıyla övünür ama insan hakları nerede?

“YETKİLİLER KAFANIYLA REDDEDER”

Fransa işçi vizesi için tüm evraklarım yanımda olmasına rağmen 1 yıl sonra geri dönmeme ihtimaliniz olduğu için reddedildim. 1 yıl sonra dönmeyeceğimi nasıl tahmin edebilirsin? Ayrıca Fransa’daki firma ile süresiz iş sözleşmem bulunmaktadır. Oradaki yetkilinin kafasına göre ret veriyor. veya herhangi bir destek olmaksızın keyfi ret.

“AKADEMİYEN OLARAK VİZE ALMAMAK İMKANSIZ”

Yunanistan vizesi 3. unsur tarafından reddedildi. Tüm belgelerim eksiksiz olarak hazırlandı. Ayrıca 5 günlük tatil için 1000 Euro’luk bir hesap gösterdim ve tüm rezervasyonlar tamamlandı. Aracı firma 20 Euro hizmet bedeli almasına rağmen hiçbir zaman evrak eksikliği olacağını söylemedi ve itiraz etmek neredeyse imkansız. 1000 Euro aldım ve tekrar vize başvurusu yapmak istemiyorum. Akademisyen olarak vize alamamak ve red için somut bir sebep gösterememek küçük düşürücüdür.

“EŞİMİ DOĞUMA GİDEMİYORUM”

İki kez doğum yapacak olan eşime yaptığım kısa süreli vize başvurumu Hollanda Kraliyet Konsolosluğu reddetti. Meğer VIP müşteri temsilcileri ve çalışanları ile formları doldurmuşum. Rastgele bir kayıp olmadığını söylediler. Evraklarla birlikte eşimin doğum belgesini verdim ve başka bir zamanda Hollanda İçişleri Bakanlığı eşimin kadın doğum uzmanından bunu teyit etmelerine rağmen yine vize vermeyi reddettiler. Kırmızı olmasının sebebi nedir? Aldığınız cevaba girdiğinizden neden emin olmadınız? Ancak dilekçe ile verdim. Bunların hepsi kayıtlarda ve İstanbul Ankara Konsolosluğuna bildirmeme rağmen insanlık dışı ve vicdansız bir tavırla aynı durum tekrar yaşandı.

yesilhisarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu