Sağlık

Acı Gerçek: İlaçların Tadı Neden Bu Kadar Kötü?

İlaçlar modern tıbbın mucizeleri olabilir, ancak ağızda kalan tatları genellikle nahoştur. ‘İyi ilaç acıdır’ demiş Konfüçyüs, muhtemelen aspirinden bahsetmiyordu ama bu ifade günümüz ilaçları için de geçerli gibi görünüyor.

İlaçların kötü tadının ardındaki nedenlerden biri, çoğunun bitkisel kaynaklardan elde edilmesi ve dolayısıyla doğal olarak acı olmasıdır.

İlaçlar, etken maddelerin etkisini bozabilecek mümkün olduğunca az katkı maddesi içerecek şekilde formüle edilir. Lezzetli tatlandırıcıların eklenmesi öncelik listesinin alt sıralarında yer alır ve bazen daha fazla soruna yol açabilir.

Acı tadın gelişmiş bir savunma mekanizması olduğu düşünülüyor; Çünkü zehirli maddeleri yememizi engellemek için var.

İlaçlar da yüksek miktarlarda toksik olabildiği için çoğumuzun hapların tadını itici bulması aslında bir avantajdır.

Ancak her ilacın tadı acı değildir.

Örneğin ibuprofen (Advil olarak da bilinir) şekerle kaplı olduğundan tatlıdır. Bunun en olası açıklaması ibuprofenin mideyi tahriş edebilmesi ve kaplamanın ilacın bağırsaklara ulaşana kadar çözünmesini engellemesidir.

İlaçların tadını iyileştirmek için hekimler ve hastalar baş ağrısı yaşarlar. Çocuk doktorlarının %90’ından fazlası, ilaçların hoş olmayan tadının tedavinin tamamlanmasının önündeki en büyük engel olduğunu bildirmektedir.

Ergenlik dönemine kadar acı tatlara karşı hassasiyetleri arttığı için bu durum özellikle çocuklar için büyük bir sorundur.

HIV’e yönelik antiretroviral ilaçların kötü bir tadı vardır ve bu, özellikle küçük çocuklarda tedaviye uyum açısından önemli bir dezavantajdır.

Bu sorunun üstesinden gelmek için bazı ilaç üreticileri çilek aromalı ve suda çözünebilen dolutegravir gibi alternatif ilaçlar üretmişlerdir.

Bazı bilim insanları genel olarak kötü tada sahip haplar sorununu çözmeyi umuyor.

UCL Eczacılık Fakültesi’nden bilim insanları, ilaçların acılığını tahmin edebilen bir yapay zeka (AI) sistemi oluşturmak için ‘elektrikli dil’den toplanan verileri kullanıyor. Nihai hedefleri, hastaların ilaç tedavisi planlarına bağlı kalmalarını sağlamak için ilaçları biraz daha lezzetli hale getirmektir.

İlacı yutmakta zorluk çekiyorsanız tadı maskelemenin birkaç kolay yöntemi vardır.

Öncelikle hapı dilinizin arkasına yerleştirin ve bir bardak su ile hızlıca yutun. İkincisi burnunuzu tutun; Çünkü tat alma duyunuzun yaklaşık %80’i koku alma duyunuzdan gelir. Son olarak hapı bal veya pekmez gibi tatlı bir şeyle kaplayabilirsiniz.

Hatırlamak; Biraz şeker ilacın etkisini kaybetmesine yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu