Sağlık

sahra hastanesi ne demek? Sahra hastanesi ne zaman kuruldu?

Hatay ve depremden etkilenen illerdeki hastanelerin depremin ilk anından itibaren kullanılamaz hale gelmesi üzerine bu bölgelerde yeni sahra hastaneleri kurulmaya başlandı. Ülkenin dört bir yanından gelen sağlık çalışanlarının ilgili bölgelere gelmesinin ardından depremzedeler Sahra Hastanesi’nde tedavi edilmeye başlandı.

SAHRA HASTANESİ NE DEMEK?

Sahra hastanesi, hastaların daha donanımlı bir sağlık tesisine nakledilmeden önce yerinde acil müdahale aldığı geçici bir askeri hastane veya taşınabilir sağlık birimidir. Bu terim ilk olarak askeri tıpta kullanılmış, daha sonra doğal afetler ve benzeri önemli sivil durumlarda kullanılmaya devam edilmiştir.

SAHRA HASTANESİNİN AMACI NEDİR?

Bir sahra hastanesi çoğunlukla sağlık çalışanlarından ve çadırlardan, yerinde müdahale için taşınabilir ekipmana sahip konteynır (veya şişirilebilir) binalardan oluşur. Şehirlerde kurulan sahra hastaneleri genellikle kolay erişilebilir ve görünür binalarda inşa edilir. Havadaki sahra hastanelerinde, tıbbi ekipman genellikle sığınak görevi gören bir konteynere yerleştirilir.

Sahra hastanesinde olması gereken birim ve bölümler, kullanılabilecek malzemeler afetin büyüklüğüne, milletin ve hastanenin mali kaynaklarına göre değişiklik gösterebilir. Sahra hastaneleri heyetinin amaçları ve süreleri göz önünde bulundurularak; Erken tıbbi bakımda 48 saat, ileri tıbbi bakımda 15 gün veya inşaat/onarım sürecinde kesintili bir tesis olarak hasar gören tesislerin yerine iki aydan iki yıla kadar veya daha uzun süre hizmet vermeye devam edebilir.

SAHRA HASTANESİ NEREDE KURULMUŞTUR?

Depremden etkilenen 10 ilin ilgili bölgelerinde sahra hastaneleri kuruldu. Asrın felaketinin ardından gece gündüz demeden acil müdahalelere hız kesmeden devam eden sağlık ekipleri, birçok cana ışık oldu. Sağlık Bakanı Koca, 10 ilde 77 sahra hastanesi kurulduğunu bildirdi. Bu hastanelerin bazılarında cerrahi operasyonların da yapıldığı öğrenildi. İlk müdahalenin ardından hastaların helikopterle hastanelere sevk edildiği biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu